SZERVEZÉSI SEGÉDLET

Kedves Látogató!

Az oldalon sok hasznos információ található osztálykirándulások és egyéb programok szervezéséhez. A link-gyűjtemény országonként almenü tartalmazza a hasznos linkeket, amelyek segítségünkre lehetnek a programszervezésben. A további almenük az egyes osztálykirándulások megszervezéséhez adnak útmutatót. Mindegyiknél a megfelelő (hasznos) honlapok be vannak linkelve, de természetesen a linktárban további hasznos információk vannak.
Az olyan cégek, személyek, szállásadók elérhetőségeinek gyűjteménye, akiknek nincs weboldaluk, elkérhető Fejes Istvántól a következő e-mail címen: fejesistvanofm/at/gmail.com 
Túrák, osztálykirándulások részleges vagy teljes körű lebonyolításában segítséget nyújt a Ettől természetesen el lehet térni. Mindegyik útmutató végén található egy link, ami segítségével korábbi (már megvalósult) kirándulások tájékoztatói hívhatók be, ezekből szabadon összeállítható egy új naprakész tájékoztató.

Buszrendelés:

Az alábbi pdf-es tájékoztató útmutatást ad, hogy hogyan kell egy buszrendelést megírni.
Itt pedig ugyanez letölthető word dokumentumban, ezt már csak aktualizálni kell! Felszerelés lista, avagy segítség a csomagoláshoz:


(értelemszerűen nem minden kell mindenhová)
 • Csomagolás: a nagyhátizsákba ha bármit csomagolsz, nylonba tedd, hogy egyrészt rendszerezve legyenek dolgaid, másrészt ne ázzon meg. Továbbá kis hátizsák is legyen nálad, hogy a rövidebb túrára ne kelljen a nagyot hozni. Elektromos dolgokat (fényképező stb.) és iratokat célszerű egy hermetikusan zárható dobozba tenni.
 • Csomagolás buszos utakhoz: Próbáld meg a lehető legkevesebbet hozni, mert a buszoknak általában kicsi a csomagtere. Kerüld a papírdobozba és különféle szatyrokba való csomagolást, ill. kartonszámra ne vásárolj vizeket, mert úgy sem lesz elég, csak a helyet foglalja. Csomagodat vedd kétfelé (de ne több felé!): legyen egy kisebb hátitáska, amelyben benne vannak személyes irataid, pénzed, fényképezőgéped, fogkeféd és fogkrémed, továbbá egy pulóver (este a buszon hideg van), esőkabát, egy közepes méretű ásványvizes palack. Ezt vidd fel a busz fedélzetére. A nagycsomagodba legyen minden, amit egész nap nem használsz, amit csak este a szálláshely elfoglalása után kell elővenned.
 • Csomagolás repülős utakhoz: Csomagodat itt is vedd kétfelé, de ne többfelé! Legyen egy kézipoggyászod, ennek súly- és méretkorlátozását ellenőrizd az adott légitársaságnál! A kézipoggyásznak erőltetés nélkül bele kell férnie az utasfelvételi pultnál található mérőkosárba. Az útleveled (pénzed) és minden értékes, törékeny dolgot (pl. fényképezőgép) a kézipoggyászba pakolj! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen nálad semmilyen szúró-vágó eszköz (olló, bicska, stb.), mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. Pakold ezeket a nagy csomagba, amit feladsz a repülőn. Időnként sajnos előfordul, hogy a repülőn feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra. Ezért elővigyázatosságból célszerű, ha rajtad van a túrabakancsod és télikabátod, és a kézipoggyászba pakolj egy pulóvert és az esőkabátod. A kézipoggyász tartalmazza még a booking confirmation-t, azaz a repjegyfoglalások visszaigazolását kinyomtatva. Egy új szabály szerint a repülőre 100 ml-ig vihetők fel különféle folyadékok. Ez főleg akkor okoz gondot, ha csak kézipoggyásszal repülsz (tusfürdő, napkrém: 50 ml-es kiszerelésben). Legyen egy feladandó poggyászodennek súly- és méretkorlátozását ellenőrizd az adott légitársaságnál! Ebbe kerüljön minden más. Polifoam mehet kívülre felerősítve. A hátizsák lógó és fityegő részeit kapcsold össze, hogy ne akadjanak be a csomagszállító szalag réseibe. A külső zsebekbe ne rakj semmi értékeset, mert eltűnhet, itt van a helye a papírzsebkendőnek, wc papírnak, zokninak...

 • Éjszakára: sátor (megbeszélés szerint), izolír, hálózsák, pizsama
 • Iratok: diákigazolvány, személyi vagy útlevél, TAJ-kártya vagy annak másolata, EU TAJ-kártya, biztosítás, "money belt" - amiben pénzedet, irataidat magadra tudod csatolni.  
 • Tisztálkodás: szappan vagy tusfürdő, dezodor, fogkefe, fogkrém, törülköző, zsebkendő, wc-papír, higiénia kendő
 • Gyógyszer: állandóan szedett gyógyszereid, sebtapasz. Minden egyéb gyógyszert tanárodtól kérjél!
 • Játék: kártya, labda, társasjáték
 • Zene: gitár, furulya, kotta, énekeskönyv
 • Egyéb: fényképező töltővel, zseblámpa vagy fejlámpa + tartalék elem, szúnyogriasztó, spárga, notesz, írószer, olvasnivaló, papír, napszemüveg, napolaj, varrókészlet, biztosítótű, nylonzacskó, műanyagflakon vagy kulacs innivalónak

 • általános öltözék: zokni, fehérnemű, fürdőruha, fürdőnadrág, trikó, póló, hosszúnadrág, pulóver, ing, tornacipő vagy túracipő (bakancs), papucs (fürdéshez, zuhanyzáshoz), esőkabát
 • öltözék télen: téli kabát, sapka, sál, kesztyű, túrához bakancs és kamásli
 • öltözék nyáron: rövidnadrág, vékony kabát, szandál, sapka napszúrás ellen 

 • Tábori konyha: bögre, bögrefogó, kanál, bicska (kés és konzervnyitó), gyufa vagy öngyújtó, kemping gázpalack, főzőfej
 • Élelmiszer az utazásra: szendvics, innivaló, sütemény 
 • Élelmiszer túrázásra: csoki, müzli, mazsola, diákcsemege, szőlőcukor
 • Élelmiszer nomád táborozáshoz: melegítős konzerv, zacskós tészta, zacskós leves, kukoricakonzerv, kolbász, szeletelt szalámi, teafű, cukor, barna kenyér

 • Síeléshez: síoverall, sapka, sál, kesztyű, símaszk, síszemüveg, síbot, síléc, síbakancs, bukósisak, napkrém, ajakír, lécösszefogó vagy spárga, lécoverall
 • Biciklizéshez: takaró nylon, csavarhúzó, inbusz kulcsok, csőkulcs, pót bowden, gumiragasztó kit, pótbelső, pumpa megfelelő szeleppel, bicikliszár és kulcsa, első és hátsó lámpa, gumipók, fényvisszaverő mellény, sisak

NEM KELL: körömlakk, szemfesték, hajvasaló és még megannyi fortélya a szépítőszereknek!; JBL, PSP, iPod, iPhone, xBox, Nintendo, Mpx>1, és minden kütyüje e széles földkerekségnek!


Only hand luggage? No problem!Európai Egészségbiztosítási Kártya vagy biztosítás?


Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát mindenképp érdemes kiváltani. Kiváltása ingyenes, és 3 évig érvényes.

Információ:
telefonon: 06-40-200-347
interneten: www.oep.hu

Kiváltásának módja:
A lakhely szerinti OEP kirendeltségbe kell elmenni.

A kártya kiadásához az alábbi dokumentumokat kell bemutatni:
nagykorú esetén:
 • Személyazonosságot igazoló okmány
 • Lakcímkártya
 • TAJ-számot igazoló okmány

kiskorú esetén:
 • Születési anyakönyvi kivonat
 • lakcímet igazoló okmány
 • TAJ-számot igazoló okmány
 • Az eljáró szülő személyazonosságát, lakcímét igazoló okmánya

Ebben a táblázatban egy összehasonlítás található: mi a különbség az Európai Egészségbiztosítási Kártya és az utasbiztosítás között?


Európai Egészségbiztosítási Kártya


Utasbiztosítás
Csak szerződött szolgáltatóhoz lehet fordulni vele.
Magán egészségügyi szolgáltatóhoz is lehet fordulni vele.
Csak az orvosilag szükséges ellátásokat fedezi.
A biztosítási szerződés szerinti összes ellátást fedezi (poggyászbiztosítást, stb.)
A szükséges ellátásokat azok árára tekintet nélkül nyújtani kell a kártya ellenében.
Az ellátások költségeit csak a szerződési feltételekben meghatározott összeg erejéig vállalja a biztosító.
Az önrészt a biztosítottnak kell kifizetni, annak visszatérítésére nem számíthat. Az önrészek országonkénti listája megtalálható a www.oep.hu oldalon.
Az önrészt is fedezi.
Bizonyos tagállamokban az ellátás költségeit a biztosított előlegezi meg. Ezen országok listája is megtalálható a www.oep.hu oldalon.
Minden tagállamban a biztosító fizet.


Az Európai Egészségbiztosítási Kártya csak az EU tagországaiban, illetve Svájcban érvényes (utóbbiban csak sürgősségi ellátásra). Ukrajnában (Kárpátalján) és a többi nem uniós országban nem érvényes, oda mindenképp utasbiztosítást kell kötni. Továbbá, aki nem elégedett az Európai Egészségbiztosítási Kártya szolgáltatásaival, az köthet biztosítást uniós országba történő kirándulásokra is. Ajánlom a www.biztositas.hu oldalt, ahol az adott időpontra, országra, biztosítás típusra táblázatos ajánlatot lehet lekérni. Itt a megfelelő ajánlat kiválasztása után bankkártyával megköthető a biztosítás.

 • síeléshez érdemes olyan biztosítást kötni, amiben benne van a sí- és snowboard baleset biztosítás. Ezek általában nem drágábbak, mint az „átlagos” baleset-biztosítások, viszont a félreértések elkerülése végett mindenképp tartalmazzák a sí- és snowboard balesetek költségeinek kifizetését.
 • túrázáshoz meg kell nézni, hogy az adott biztosítás mit tartalmaz. A biztosítások egy része vállalja a kijelölt turistaúton történt balesetek költségeit, de nem mindegyik! Ezért a biztosítás megkötése előtt mindenképp ellenőrizni kell a szerződési feltételeket!

Vajon ők kötöttek utasbiztosítást?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése