Délvidéki kirándulás
Segédlet egy délvidéki osztálykirándulás megszervezéséhez

Indulás előtt ¾ évvel:
háttér infó és elérhetőség:
Szállás lefoglalása: Ajánlott Mosztárba berendezkedni és onnan megcsinálni a programokat csillagtúra szerűen. A két hostelben elfér az egész osztály. Az étkezést ők leszervezik egy közeli vendéglőben (reggel + vacsora), angolul beszélnek.

Meg lehet aludni oda- vagy vissza felé Szarajevóban is, a szarajevói hostel teljesen megfelelő erre.

Ha a Montenegrói bővítést választjuk, akkor a Hotel Pelikán a legmegfelelőbb szálláshely. Adnak étkezést is, és szerveznek hajókázást a Virpazar tóra.

Busz lefoglalása: Telefonos egyeztetés után az aktualizált megrendelő elküldése. Kitölthető megrendelő megtalálható a szervezési segédlet menüben.

30 főig (+ 2 sofőr):
Vass István, +36-30-911-04-49
31-48 főig (+ 2 sofőr):
AndyTrans, Slamka Dezső: +421-905-217-022
Migraibusz, Migrai Miklós +36-20-254-19-59
Indulás előtt 1/2 évvel:
háttér infó és elérhetőség:
A program összerakása, tájékoztató megírása:
A Délvidéki osztálykirándulás keretében érdemes megtekinteni Szarajevó főbb látványosságait. Elsőként a balkáni háború megdöbbentő alkotását nézhetjük meg, egy alagutat, mely a lakosság egyetlen menekülési és ellátási útvonala volt. Ezután az óvárost járhatjuk be: Gazi Huszref bég dzsámi (muzulmán imaház), Bascsarsija (török negyed és bazár), Latin híd (Ferenc Ferdinánd merényletének színhelye), karavánszeráj. Kora délután továbbutazhatunk Mosztárba (kb. 2 óra út), a szálláshely elfoglalása után városnézés következhet: megtekinthetjük az ország szimbólumát, a Neretván átívelő szamárhátíves hidat. Ellátogathatunk a Biscevic házba, mely egy török család életébe enged bepillantást. A városnézést a Koski Mehmed pasa mecsettel folytathatjuk, majd a vízimalmokból átalakított kávézókkal és üzletekkel tarkított sétálóutcán zárhatjuk. A mosztári városnézés nem fog beleférni ebbe a napba, ami kimarad, azzal lehet folytatni másnap. Ha éjszaka utaztunk és reggelre értünk Szarajevóba, akkor ott a busznak 9 órát állni kell. Egy napot lehet szánni a Mosztár környéki látnivalókra. Elsőként Blagaj-ba érdemes elmenni, az egykori királyi központba, Hercegovina uralkodóinak székhelyére. Megtekinthetjük a különleges muzulmán szerzetesrend, a misztikus táncoló dervisek kolostorát (tekija) és a kolostor mellől előtörő bővizű karsztforrást. Blagaj-ban még felmehetünk a Herceg Stjepan várhoz, majd továbbutazhatunk a Kravica vízesésekhez, ahol ebédszünetet tarthatunk. A délutánt Pocitelj-ben tölthetjük. Felmehetünk a Mátyás király által emeltetett várhoz, majd rövid sétát tehetünk a városban, mely a mai napig őrzi a muzulmán közösségi élet minden intézményét: iskola, fürdő és a szent dzsámi. A nap végén vissza Mosztárba. Másnap első megállónk lehet a vízimalmairól híres Trebinje, itt megtekinthetjük a török hidat, ami 1500-as évekből származik. Ebédszünetet már a világörökség részeként számon tartott Dubrovnikban tölthetjük. A városi séta után lehet fürdeni a városfalon kívül található kis strandoknál. Délután Medugorje-ba érdemes betérni, majd vissza Mosztárba.

  • Bővítési lehetőség 1.: Montenegró. Itt első megállónk a Kotori-öböl végén elhelyezkedő Kotor városa lehet. Az óvárosba – mely az egykori vár falain belül helyezkedik el –, egy velencei oroszlános kapun keresztül juthatunk be. Azonnal ámulatba ejtenek itt minket az Unesco védelme alatt álló, több száz éves épületek. Templomok, egykori paloták, díszes erkélyek, keskeny sikátorok. Kb. 1 órás gyaloglással érjük el az óváros fölé épült fellegvárat, ahonnan Pazar kilátás nyílik az óvárosra és a Kotori-öbölre. Montenegróban be lehet iktatni még egy Virpazar tavi kirándulást, fel lehet menni a Virpazar fölé emelkedő várba (kb ½ óra), ahonnan gyönyörű kilátásunk lehet a tórendszerre, akár Podgoricáig elláthatunk.
  • Bővítési lehetőség 2.: vagy oda- vagy visszafelé be lehet iktatni (attól függően, hogy nappal érjük-e el ezeket a városokat) Travnik-ot, a török báját máig őrző boszniai várost. Fel lehet sétálni a hegyoldalba épült várhoz, mely Bosznia leghatalmasabb uralkodójának vára volt. A városlátogatás után továbbindulhatunk Jajce-ba (kb. 1 órás út), a bosnyák királyság egykori központjába. Megpróbálhatunk bejutni a perzsa napkultusz egyedülálló szentélyébe a Mithrasz templomba, ahol a szimbólumok között a Szent Grál őrzőinek tartott catharok tartották titkos szertartásaikat. Végül megtekinthetjük a város szimbólumává vált hatalmas vízesést, mely Csontváry Koszka Tivadart is megihlette. Ha Virpazarból este indulunk, akkor reggelre érünk ezekbe a városokba, Mindenhol 1-2 órát töltve még estére hazaérünk.Boszniában a fizetőeszköz a Konvertibilis Márka (KM), de minden további nélkül fizethetünk EUR-al. Aktuális váltási árfolyam:


költségszámítási táblázat (csak a diákok létszámával osztani)
(A költségeket abban a pénznemben szedjük, amiben a kifizetés történik)
költség fajtája:
összesen:
egy főre (HUF)
egy főre (EUR)
km díj (10 %-át adjuk hozzá)napidíj (2 sofőr x nap x Ft)magyar pályadíj (1-1 napos)bosnyák autópálya díj (kb. 12 EUR összesen)
12 EUR


parkolás Szarajevó belvárosában
5-6 EUR


parkolás a Kravica vízesésénél
10 EUR


Parkolás a Blagaj-i dervis kolostornál
7 EUR


szállás + félpanzió (napok számával szorozni)2 sofőr szállása + étkezése2 kísérő szállása + étkezéseBelépő: Szarajevó, Gazi-Huszrev bég DzsámiBelépő: Szarajevó, Tunnel Múzeum

2,5 EUR

Belépő: Mosztár, Koski Mehmed pasa mecset: 2 EUR, minaret: 2 EUR

4 EUR

Belépő: Mosztár, Biscevic ház

2 EUR

Belépő: Kotor-vár

1-2 EUR

Sutomore alagút Montenegróban
12 EUR


Hajókázás a Virpazar tavonösszesen:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése