Erdélyi kirándulásSegédlet egy Erdélyi osztálykirándulás megszervezéséhez

Indulás előtt ¾ évvel:
háttér infó és elérhetőség:
Szállás lefoglalása: Amennyiben északról délre haladunk: Ha szeretnénk Nagyváradon megaludni, akkor a Posticum vendégház diákszállása ajánlott. De mehetünk közvetlenül Torockóra is, ekkor számolni kell azzal, hogy ha 1 sofőr van, akkor ez épp belefér a 9 órás vezetésbe, tehát aznap már nem mehet sehová. Torockón választhatunk a Gyopár Panzió és a Brassai Sámuel ház között. Ha van időnk (4 napnál hosszabb útnál érdemes), akkor tehetünk egy kitérőt a Szászföldre, ekkor Medgyesen érdemes megaludni a Kolping házban. Ha folytatjuk utunkat dél felé, akkor következő szállások jöhetnek szóba Gyulafehérváron és Alvincen a II. Rákóczy Ferenc Közösségi Központ, vagy Algyógyon a Keresztény Ifjúsági Központ javasolt. Ha a kört délen zárjuk akkor az ajánlott szálláshely Déva, Szent Ferenc Alapítvány - Magyarok Nagyasszonya Szórványkollégium.

Busz lefoglalása: Telefonos egyeztetés után az aktualizált megrendelő elküldése. Kitölthető megrendelő megtalálható a szervezési segédlet menüben.
Nagyvárad, Posticum vendégház diákszállása: tökéletes egy éjszakai megalvásra diákcsoportnak.
Torockó, Gyopár panzió: a falu határában, faházas és kőházas elhelyezés. Lehet félpanziót is kérni.
Torockó, Brassai Sámuel ház: a falu közepén, elhelyezés kőépületben, félpanziót is lehet kérni.
Kolping ház Medgyesen:
551130 Medias (Medgyes)
Jud. Sibiu (Szeben megye)
Str. Sticlei (üveg u.) nr. 2.
/Szebeni útról nyílik, út mentén hatalmas üvegpalota, fehér katolikus templom mellett narancssárga épület/
Pap Judit
Telefon: +40-269-842-701
Mobil: +40-745-704-824
e-mail: kolpingjutka/at/freemail.hu

30 főig (+ 1-2 sofőr):
Vass István, +36-30-911-04-49
31-48 főig (+ 1-2 sofőr):
AndyTrans, Slamka Dezső: +421-905-217-022
Migraibusz, Migrai Miklós +36-20-254-19-59
Indulás előtt 1/2 évvel:
háttér infó és elérhetőség:
A program összerakása, tájékoztató megírása:
Ha Budapestről indul a csoport reggel 7 órakor, akkor 16 órára kiér Torockóra, ekkor útközben nem álltak meg sehol hosszabb időre. Ezen a nap még belefér a Székelykő megmászása. Székelykő túra: Torockó központjából indul a kékkereszt jelzés a Székelykőre. Lehet azt is csinálni, hogy a kékkereszten megyünk fel és ugyanazon vissza vagy a kékkereszten fel és a pirossáv jelzésen vissza, így egy körutat teszünk meg (attól függ hol a szállás, utána a sofőr értünk tud-e jönni vagy nem).
  • Bővítési lehetőség: Be lehet iktatni Nagyváradot, akár szállással is. Útközben meg lehet tekinteni egy-két nagyon szép kalotaszegi templomot (Magyarvalkó, Magyargyerőmonostor, Kőrösfő).
Torockót északon elhagyva a főúton elmegyünk a tordai sóbánya előtt, oda is érdemes bemenni.
  • Bővítési lehetőség: Ha Torockót dél felé hagyjuk el (Enyedi-szoros), akkor Átmegyünk Nagyenyeden, betérhetünk a híres Nagyenyedi kollégiumba. Tövisnél beiktathatjuk a Remete-sziklaszoros pataktúrát. A Remetei sziklaszoroshoz Tövisnél (Teius) kell lefordulni, Valea Mănăstirii-Râmeţ lesz kiírva. Egy ortodox kolostorig lesz aszfaltos az út (ez majd az út jobb oldalán lesz). Nekünk tovább kell menni még 2 km-t. Az út itt már töredezett, köves, kátyús. Jobb oldalt lesz egy híd, amin átmenve egy nagy parkolót és egy éttermet találunk. Itt kell hagyni a buszt. Innen a kékkereszt jelzésen kell menni, ami az út folytatása lesz. A jelzés bevezet a szorosba. A vízállástól függően lehet benne menni, ha nem nagy a vízállás, akkor akár a végéig is. Fel kell hívni a figyelmet, hogy a kövek csúsznak!
  • Bővítési lehetőség: 1 napos ízelítő a Szászföldből. Ekkor szóba jöhet a 3 nagy szász város (Nagyszeben, Segesvár és Medgyes). A városokban városi körsétát érdemes tenni. Útközben sok, szebbnél szebb erődtemplomot iktathatunk be. Kb. erődtemplomonként 5 Lei belépővel kell számolni.
Ha Nagyenyedről folytatjuk utunkat lefelé Tövisen át akkor Gyulafehérvárra érkezünk. Gyulafehérváron a Poarta III-án (Felső Károly-kapu) kell kimenni az erődrendszer megtekintéséhez. Ha a székesegyház felől jövünk, akkor jobbra fordulva az ortodox fatemplomig kell elmenni. Innen jól belátható az erőd, le is lehet sétálni az árokba. Mindenképp tekintsük meg a székesegyházat is.
Egy napra érdemes felmenni a Szebeni-havasokba túrázni, mert megcsinálták végig az utat. Szászsebesnél (Sebes-Alba) a 67C úton kell felmenni az Oasa víztározóig. Innen baloldalt a Szebeni-havasokba, jobb oldalt a Kudzsíri-havasokba lehet elindulni. A buszt a Cabana Oasa-nál lehet hagyni. Lehet fél napos és egy napos túrát is csinálni, kb. 2-3 óra után már szép kilátást kapunk, mert elértük a havasi rét régióját.
Ha tovább haladunk dél felé, akkor útközben betérhetünk a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Szászvárosi Szent Erzsébet Otthonába. A házvezetők szívesen megmutatják a házat és a gyerekotthont. Szászvároson a gyermekotthont a centrumban lehet megtalálni, a főútról a „centru” táblát kell követni. Az utolsó nap érdemes megnézni Vajdahunyad várát és Marosillyén Bethlen Gábor szülőházát. Marosillyén Bethlen Gábor szülőháza a főút mellett van, ha Déváról jövünk, akkor bal oldalt. Hazafelé az utolsó megálló lehet Máriaradna (Lippa) mellett Solymos-vára, (Déva felől jobb oldalt Lippa előtt) ahol kis ideig volt a Szent Korona az ország 3 részre szakadásakor. A Solymos pataknál kell megállni (pârâul Soimoş ez lesz kiírva), itt van parkoló is. Innen látszik a vár, kb. negyed óra alatt lehet felsétálni.

Érdemes beszerezni, kölcsönkérni:

  • Románia autós térkép
  • Erdély Útikönyv (szerzők: Sós Judit és Farkas Zoltán; Jel-Kép bt. 2005.)


Pénzt (Lei) még itthon érdemes váltani. Az aktuális árfolyamról és váltási lehetőségről itt lehet tájékozódni.

Nyitva tartások, csoport bejelentése, belépőárak:


Marosillyén Bethlen Gábor szülőháza
Varga Csaba
RO-337270 Ilia,
Str. Libertatii nr. 69
Mobil: 00-40-726-489697
e-mail: guitarservice/at/gmail.com
költségszámítási táblázat (csak a diákok létszámával osztani)
(A költségeket abban a pénznemben szedjük, amiben a kifizetés történik)
költség fajtája:
összesen:
egy főre (HUF)
egy főre (EUR)
km díj (10 %-át adjuk hozzá)napidíj (1 sofőr x nap x Ft)magyar pályadíj (1-1 napos)román pályadíj (23 fő felett már nagybusz kategória). A határon EUR-ért vagy Lei-ért megvehető. Ha 4 napos a program, akkor megéri 4 db 1 napos matricát venni. Ha ennél több, akkor már a hetes matrica kifizetődőbb.szállás + félpanzió (attól függ hány helyen) x napok1 sofőr szállása + étkezése2 kísérő szállása + étkezésebelépő a Tordai-sóbányábabelépő egy erődtemplomba (5 Lei)

350 Ft

belépő Vajdahunyad várábaösszesen:Eddigmegvalósult programok, ezekből szabadon összeállítható egy új program.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése