Kárpátaljai kirándulásSegédlet egy kárpátaljai osztálykirándulás megszervezéséhez

Indulás előtt ¾ évvel:
háttér infó és elérhetőség:
Szállás lefoglalása: Ajánlott a nagyszőlősi ferencesek által működtetett lelkigyakorlatos házban megszállni, nagy csoport fogadásra is be vannak rendezkedve, étkezést is biztosítanak.

Ha felmegy a csapat Kőrösmező környékére, akkor érdemes egy szállást beiktatni Kőrösmezőn. Ebben segít Bíró András.


Busz lefoglalása: Telefonos egyeztetés után az aktualizált megrendelő elküldése. Kitölthető megrendelő megtalálható a szervezési segédlet menüben.
Bíró András elérhetősége: Bíró András leszervezi az egész csapatnak a szállást és az étkezést. Továbbá leszervezi a csapatszállítókat a Tisza forráshoz és túrát is vezet (pl. Iker-havas).

31 főig (+ 1 sofőr):
Vass István, +36-30-911-04-49
32-49 főig (+ 1 sofőr):
Migraibusz, Migrai Miklós +36-20-254-19-59
Indulás előtt 1/2 évvel:
háttér infó és elérhetőség:
A program összerakása, tájékoztató megírása:

Lehet alapprogramot csinálni, ekkor tényleg a szűken vett Kárpátalján mozog az ember. Ajánlott helyek: Ungvári skanzen, ahol igényesen van bemutatva Kárpátalja építészete templomokkal, lakóházakkal. Az Ungvári várba nem érdemes bemenni, mert nincs semmi látnivaló. Munkácson a városnézést és a vár meglátogatását Popovics Bélára kell bízni, igényes vezetést ad. Fel lehet menni a Vereckei-hágóra és oda- vagy visszafelé meg lehet állni Szolyván, az emlékparkban. Nagyszőlősön érdemes felsétálni a várba, Huszton is ugyancsak fel lehet menni a várba. Técsőn szép a református templom, útközben meg lehet nézni egy-két máramarosi fatemplomot (pl. Husztsófalva, Szeklence).
  • Bővítési lehetőség 1.: Felmenni a Tisza völgyében Kőrösmezőre. Itt Bíró András le tud szervezni létszámtól függően egy vagy két szovjet csapatszállító járművet, amik felvisznek a Fekete-Tisza forrásához. A járművek kb. 15-18 személyesek, egy osztálynak kettő kell, sofőrrel együtt „jár”. Egy délután alatt megjárják a járművek az utat, néhol még a Tiszába is bele kell menniük, mert elmosta az utat az eső. Az autók az Ilona ABC elől indulnak. Az utazás nagyobb élmény, mint maga a forrás. A sofőrök általában próbálnak alkudni még „idegenvezetési díjat is” a megbeszélt áron felül. Ezt azért kérik, mert a teherautó út végén még egy negyed órás séta a forrás jelöletlen ösvényen. Ezt az ösvényt fogja megmutatni némi díjazás ellenében. Aki volt már és tudja, hogy kell odamenni a forráshoz, ne adjon semmit a sofőrnek. Aki még nem volt 1000 Ft-nál többet semmiképp ne adjon neki.
  • Tovább bővíthető a Kőrösmezői program 2.: egy napos túra az Ikerhavasra (1 880 m) Kőrösmezőről. Fenyvesek, havasi rétek, kaszálók, esztenák. Könnyű túra, mindenki meg tudja csinálni.
  • Bővítési lehetőség 3.: éjszakai vonattal Lembergbe. Rahónál (00:54) vagy Kőrösmezőnél (01:50) lehet felszállni. Ekkor egész éjszaka utazik a csapat un. „platzkard” kocsiban, azaz III. osztályú hálókocsiban (ágynemű az árban). Reggel 9:05-re ér a vonat Lemberg (Lvov) városába. Miután kiváltotta a csapat a következő éjszakai jegyet, egész napos városnézésre lehet indulni. Városnéző túránkat a Mickevicsa szobornál kezdjük. Ezután következik a lembergi operaház, a Szűz Mára templom, a zsinagóga, a Szent Miklós templom és a Keresztelő Szent János templom. Ezután pihenés képen felsétálunk a „Nagy-Vár” hegyére, ahol ma már csak egy rom található. A domb másik oldalán jövünk vissza a városba, folytatjuk körsétánkat: Lőportorony, Szent Mihály templom, Szent Bernardin templom, Boymin kápolna, Székesegyház. A kört az örmény templommal és a domonkosok templomával zárjuk. Ezután bemegyünk a híres Rynok főtérre, ahol ebédszünetet tartunk. Délután a 6-os villamossal kimegyünk a lembergi sörgyárhoz és megtekintjük a sörgyár melletti múzeumot, amely a lembergi sör történetét és készítését mutatja be. Estét vacsorával lehet zárni és éjszakai vonattal vissza lehet indulni (20:23-kor indul Lembergből), de nem Rahóra hanem Nagyszőlősre, ahová előző napon a buszt leküldtük. A vonat reggel 5:55-re ér Nagyszőlősre. Lembergbe az esőkabáton és a pulóveren kívül semmit nem kell vinni, a nagycsomagot le lehet küldeni a busszal Nagyszőlősre.
Érdemes beszerezni vagy kölcsönkérni:

  • Kárpátalja autós térkép (ajánlott az 1:250000-es magyar-ukrán nevekkel ellátott Kárpátalja c. térkép; Dimap bt., 2004.)
  • Kárpátalja Útikönyv – Kalandozások a Monarchia keleti végein (szerzők: Sós Judit és Farkas Zoltán; Jel-Kép bt., 2004.)

Popovics Béla (munkácsi történelem tanár)
Mobil: +380-979-930-329
e-mail: popovics/at/pmb.mk.uzhgorod.uaPénzt (UAH) még itthon érdemes váltani. Az aktuális árfolyamról és váltási lehetőségről itt lehet tájékozódni.A vonatjegyet indulás előtt 45 nappal az interneten bankkártyával meg lehet venni. Vásárláshoz szükséges az utazók pontos neve. A vásárlás visszaigazolásaként kap mindenki a neve mellé egy számot. Ezt a listát ki kell nyomtatni és az állomáson be kell mutatni. Ez alapján fogják a tényleges vonatjegyet kiadni. Az interneten vásárolt jegyek 5-8 %-al olcsóbbak, mint a pénztárnál vásároltak!
költségszámítási táblázat (csak a diákok létszámával osztani)
(A költségeket abban a pénznemben szedjük, amiben a kifizetés történik)
költség fajtája:
összesen:
egy főre (HUF)
egy főre (EUR)
km díj (10 %-át adjuk hozzá)napidíj (1 sofőr x nap x Ft)magyar pályadíj (1-1 napos)ukrán úthasználati díj (Nincs pontos infó, tartogassunk összesen: 4-5 000 Ft-nak megfelelő UAH-t. Kárpátalján megtett km x 0,02 EUR)szállás + félpanzió (napok számával szorozni)1 sofőr szállása + étkezése2 kísérő szállása + étkezéseBelépő: Ungvár, skanzen (kb. 20 UAH)

210 Ft

Belépő: Munkácsi vár (kb. 20 UAH)

210 Ft

magyar idegenvezetés Munkácson (idegenvezetőnek: 400-500 UAH)Belépő: Técső, református templom (színvonalas vezetés)

300 Ft

Belépő: fatemplom (kb. 10  UAH)

100 Ft

2 csapatszállító (sofőrrel)Rahó – Lemberg vonatjegy (kb. 100 UAH)
1 050 Ft

Lemberg - Nagyszőlős vonatjegy (kb. 100 UAH)
1 050 Ft

Belépő: Lemberg, Sörgyár Múzeum (50 UAH)
525 Ft

Belépő: Lemberg, Latin Katedrális (5 UAH)

53 Ft

Belépő: Lemberg, városi torony (15 UAH)

158 Ft

összesen:1 megjegyzés:

  1. Ucuz otobüs bileti bulmak artık çok kolay. Online olarak internetten ucuz otobüs bileti https://www.3havalimanı.com/otobus-bileti satın alabiliyorsunuz. İnternet üzerinden hizmet veren onlineterminalim.com sitesinde bütün otobüs firmalarının seferlerini karşılaştırıp, en ucuz otobüs biletini bulup alabiliyorsunuz.

    Özlem Seyahat, Palandöken Seyahat, Petrol Turizm, Safkar Safran, Sahil Seyahat, Salihli Güven, Sarıkız, SAS Turizm, Seç, Ses Turizm, Show Time, Özlem Batman Seyahat, Özlem Diyarbakır, Siirt Baykan Jet, Siirt Has Turizm, Sivas Huzur, Sonar Turizm otobüs firmalarının online bilet işlemlerini onlineterminalim.com’dan yapabilirsiniz.

    VálaszTörlés